Η ιστορία της ταπετσαρίας τοίχου

η ιστορία της ταπετσρίας

Η ιστορία της ταπετσαρίας τοίχου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η ιστορία της ταπετσαρίας, η προέλευσή της και η εξέλιξή της; Θέλετε να μάθετε πώς η ταπετσαρία μπήκε στη ζωή μας και έγινε κομμάτι της διακόσμησης του σπιτιού; Στο άρθρο αυτό θα βρείτε όλες τις απαντήσεις.

Ξεκίνησε από την Κίνα

Η ιστορία της ταπετσαρίας ξεκίνησε από την Κίνα γύρω στο 200 π. Χ., όπου και εφευρέθηκε το χαρτί. Οι Κινέζοι κολλούσαν ριζόχαρτο στους τοίχους τους, πάνω στο οποίο ζωγράφιζαν λουλούδια, τοπία ή ακόμα και θρησκευτικά σύμβολα. Αργότερα, άρχισαν να χρησιμοποιούν ίνες υφάσματος, κατασκευάζοντας το χαρτί με την σημερινή του μορφή. Σταδιακά, το χαρτί εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

Η ταπετσαρία στην Ευρώπη

Η πρώτη ευρωπαική ταπετσαρία χρονολογείται από το 1509, στο κολλέγιο Christ στο Cambridge της Αγγλίας. Ήταν τυπωμένη στην πίσω πλευρά μίας προκήρυξης του Ερρίκου Η’ που ήταν τότε βασιλιάς της Αγγλίας. Σχεδιαστής της ήταν ο Hugo Goes, ο οποίος εμπνεύστηκε από το σχήμα που έχει το ρόδι όταν είναι κομμένο στη μέση. Τμήματα της ταπετσαρίας αυτής διατηρούνται μέχρι και σήμερα στο κολλέγιο Christ.

η ταπετσαρία στο κολλέγιο Christ
η ταπετσαρία στο κολλέγιο Christ
το μοτίβο της πρώτης ταπετσαρίας που βρέθηκε στην Ευρώπη
το μοτίβο της πρώτης ταπετσαρίας που βρέθηκε στην Ευρώπη

Σιγά σιγά, η ταπετσαρία εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία. Ο Γάλλος χαράκτης Jean-Michel Papillon άρχισε να φτιάχνει ταπετσαρίες με συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα, και γι’αυτό θεωρείται ο εφευρέτης της σύγχρονης ταπετσαρίας. Στη Γαλλία εφευρέθηκε επίσης και το πρώτο μηχάνημα για εκτύπωση ταπετσαριών το 1785. Σταδιακά, άρχισαν να μπαίνουν και χρώματα στις ταπετσαρίες τοίχου, φέρνοντάς τις ακόμα πιο κοντά στις ταπετσαρίες που γνωρίζουμε σήμερα.

Η ταπετσαρία τοίχου στις μέρες μας

Σήμερα, οι ταπετσαρίες τοίχου έχουν μεγάλη εξέλιξη. Εκτός από χάρτινες, συναντάμε πλέον βινιυλικές, υφασμάτινες, ακόμα και ταπεταρίες από δερματίνη. Οι περισσότερες ταπετσαρίες τοίχου είναι πλενόμενες, ενώ υπάρχουν και ταπετσαρίες για κουζίνα ή μπάνιο. Τέλος, έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές για την πιο εύκολη τοποθέτηση αλλά και αφαίρεση των ταπετσαριών τοίχου.

Share this post